Terug naar het overzicht

Chef's kitchen: Mina Abouzahra

Geschreven door: Jacqueline Heerkens Thijssen

Datum: 11 december 2019


Met de rubriek Chef's Kitchen laten wij je kennismaken met de cateraars uit de community van Cater Collective. De chefs delen hun authentieke verhaal over een gedeelde passie: koken én eten. Wij vragen ze het hemd van het lijf over hun liefde voor het vak, hun roots en peuteren hier en daar een foodtip/keukengeheimpje los. Ssst, niemand vertellen. Deze week in de spotlight: Mina Abouzahra.

Mina (42 jaar) is de dochter van immigranten ouders uit Marokko, zelf geboren in Nederland en opgegroeid in Enschede. “Opgroeien in twee werelden gaat als een rode draad door mijn leven, net als mijn interesse voor koken en interieur. Alles wat ik doe, gaat over werelden samenbrengen.” Mina is een bijzondere en artistieke vrouw. De zoektocht naar haar roots heeft gezorgd voor een culinaire verrijking. En dat deelt zij graag met anderen door het verzorgen van catering en pop-up diners. Mina behoeft geen bedrijfsnaam, haar eigen naam is waarmee zij als cateraar te boeken staat. En dat mag ook wel want haar kookkunsten maken haar tot een waar artiest!

Hoe ben je begonnen met koken? “Vroeger zat ik thuis in de keuken bij mijn moeder al geïntegreerd te kijken wat zij allemaal deed. Ik mocht ook vaak meehelpen, omdat ik het in mijn vingers had. Van jongs af aan was ik dus al bezig met koken, gewoon voor het plezier. In Enschede heb ik een koksopleiding gedaan. Mijn stage vond ik heftig en de mentaliteit in de keuken viel mij zwaar, dat had niets te maken met de liefde die ik mijn moeder zag hebben met het maken van eten. Mij bezorgde het veel stress door de druk en focus op presteren. Ik besloot niet door te gaan met de opleiding en Amsterdam lonkte…" Al lachend: "Zo snel mogelijk naar de grote stad wilde ik.”

Interview Mina Abouzahra voor Cater Collective.png

Wat ben je in Amsterdam gaan doen? “In Amsterdam ben ik mij eerst gaan richten op interieur en styling, dat is namelijk ook een grote liefde van mij! Op een gegeven moment kwam ik terecht bij een culinair reclamebureau. Hier kon ik het vormgeven combineren met eten.” Met een stralende blik: “Toen dacht ik, ja dit is wat ik leuk vindt! Food styling, receptuur schrijven en concepten bedenken, allemaal dingen die ik in die tijd heb ik geleerd. Alles met eten!”

Mina denkt even na en vervolgt haar verhaal: “En ik ben gaan werken bij Slagerij De Leeuw om mijn kennis te vergroten. Ik ben vanaf mijn derde vegetarisch. Niet principieel, maar intuïtief. Toen ik vroeger in de zomer met mijn ouders naar Marokko ging, werd er een schaap geslacht op het erf van familie. En dat beeld en het geluid dat het beest maakte, vond ik zo heftig. Ik ben toen gestopt met het eten van vlees. Vroeger raakte ik vlees niet eens aan. Als ik langs een slager liep dan hield ik mijn adem in. Ik was zo panisch als maar zijn kan.” Hardop lachend: “Ik heb niet gezegd dat ik vegetarisch was toen ik gesolliciteerd heb bij Slagerij de Leeuw. Ik heb enorm veel respect gekregen voor slagers en hun ambacht, nog steeds eet ik zelf geen vlees, maar heb wel alles geproefd en ben comfortabel om er mee te werken.”

Hoe ben je gestart met catering? “Bij een foodstyling opdracht vroeg een fotograaf of ik wilde koken voor de 18e verjaardag van zijn zoon. Mijn eerste reactie was; ohw, oke? Maar daarna meteen, ja dat ga ik doen! Dat was het moment dat ik mij ging verdiepen in de Marokkaanse keuken. Het dwong mij na te denken over mijn achtergrond.”

De Marokkaanse keuken is jouw specialisatie, hoe ben jij je hierin gaan verdiepen? “Ik besloot naar Marokko te gaan om te reizen en op zoek te gaan naar streekgerechten en achtergronden daarvan. B’stilla was zo’n gerecht die ik ontdekte en overal ben gaan proeven, om het ultieme recept samen te stellen. Eten was toen een manier om mijn eigen wortels te leren kennen. Dat was zo’n bijzondere ervaring. Want ik kende eerder alleen het Marokko waar mijn ouders mij mee naartoe namen, het Noorden bij familie. Dus ik kende de mensen nog helemaal niet, de cultuur niet, de geschiedenis niet, de tradities niet. Eten bracht mij bij mensen en hun verhalen. Opvallend vond ik dat (vooral) vrouwen heel rigide waren in het doorgeven van receptuur. Zoveel eigen kennis en ervaring zit er in hun gerechten, weinig ruimte om experimenteel te zijn. Ook de restaurantcultuur, zoals wij die in Nederland kennen, bestaat daar niet enorm. In grote steden natuurlijk wel voor reizigers. Eten doe je niet in een restaurant, dat doe je met je familie, bij je familie. Mijn moeder bijvoorbeeld, gaat nog steeds niet graag uit eten, ‘je weet nooit wat ze er allemaal instoppen’. En stiekem heb ik dat van haar overgenomen…”

Interview Mina Abouzahra voor Cater Collective 2.png

Jouw eigen naam Mina Abouzahra gebruik je ook in al jouw werk / als merknaam, kan je daar iets over vertellen? “In 2005 heb ik samen met Merijn Tol een kookboek uitgebracht, ‘Oranjebloesem de nieuwe Marokkaanse keuken’. Wij hadden toen ook pop-ups en een huiskamerrestaurant, om een mensen te ontvangen en samen te genieten van eten. Allemaal onder onze eigen naam. En dat heb ik nooit meer veranderd.”

Mina vertelt verder: “Het was zo leuk om te zien wat mensen van onze gerechten vonden. Er was voor mij niets plezieriger dan mensen te verrassen met mijn eten. En niet alleen het eten, maar ook de sfeer erom heen. Echt een totaal beleving! Eten met al je zintuigen.” Mina begint te lachen: “Als ik het eten echt heel lekker vind en de hele ambiance eromheen ook fijn, dan krijg ik een gevoel van verliefdheid voor degene die het heeft gemaakt.”

Hoe lang ben jij al bezig als chef? “Eigenlijk mijn leven lang. Maar professioneel vanaf mijn 20e. En altijd vanuit Amsterdam, ik woon en werk nog steeds vanuit hier. Op een gegeven moment ben ik voor een periode gestopt met professioneel koken. Maar helemaal stoppen kon ik niet, het is als een soort ademen voor mij. Als ik kook hoef ik ook niet na te denken, het gaat vanzelf. Koken werd op een gegeven moment ook een emotioneel proces. Het verwerken van alle nieuwe ervaringen en indrukken die ik had opgedaan.”

Interview Mina Abouzahra voor Cater Collective 3.png

Wat is jouw ambitie? Wat heeft jouw gedreven om te doen wat je doet? “Mijn ambitie is te doen wat ik heel leuk vind. En ik heb ruimte weten te creëren om het koken af te wisselen met interieur & styling. Ik bied catering aan, wat ik kan bereiden vanuit mijn studio, waar ik werk aan mijn interieur projecten. En soms combineer ik het zo dat ik een pop-up organiseer in de studio, waar gasten zitten tussen mijn werk en genieten van mijn eten. Die twee kunnen ook zo goed samen. Een mooie omgeving verdient lekker eten en lekker eten verdient een mooie omgeving. Ik heb een ideale werksituatie weten te creëren.”

Toekomst, hoe ziet dat eruit? “Soms fantaseer ik nog wel eens over een klein boerderijtje waar ik eigen groenten verbouw, dieren rondlopen, mijn eigen brood kan kneden en bakken in een kleioven. Een plek waar ik mensen kan ontvangen, voor wie ik kook. En natuurlijk met een interieur die ik zelf heb ingericht. Ik zie het voor mij als een plek waar rust heerst en mensen graag willen komen. Het is tot nu toe nog meer een droom, waarvan ik niet weet of ik wil dat die uitkomt.” Al lachend voegt Mina er aan toe: “Wel heb ik de plattegrond van het huisje al uitgetekend.”

Staat dat huisje dan in de regio van Amsterdam? “Nee, Zuid Marokko! Maar ik zou daar niet vast willen wonen. Wel gecombineerd met Nederland.”

Benieuwd naar de catering mogelijkheden van Mina? Bekijk hier haar opties!

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen? Laat dan van je horen!