Terug naar het overzicht

Chef's kitchen: Syrianjoy

Geschreven door: Jacqueline Heerkens Thijssen

Datum: 2 november 2019


Met de rubriek Chef's Kitchen laten wij je kennismaken met de cateraars uit de community van Cater Collective. De chefs delen hun authentieke verhaal over een gedeelde passie: koken én eten. Wij vragen ze het hemd van het lijf over hun liefde voor het vak, hun roots en peuteren hier en daar een foodtip/keukengeheimpje los. Ssst, niemand vertellen. Deze week in de spotlight: cateringbedrijf Syrianjoy.

Sinds 2015 woont het echtpaar Mo en Abeer in Nederland met hun twee jonge kinderen (8 en 10 jaar oud). In Amsterdam in een klein opvanghuis voor nieuwkomers begonnen zij met koken en dat doen zij nog steeds. Syrianjoy was snel geboren, want zij wisten een ding zeker: “In Amsterdam gaan wij een nieuwe start maken en zorgen voor de toekomst van onze kinderen.” De geuren die uit de cateringkeuken komen, zijn heerlijk en zij hebben eens gekookt voor Prinses Laurentien. Mijn nieuwsgierigheid naar dit bijzondere echtpaar wordt steeds groter!

Hoe zag jullie leven eruit voordat jullie naar Nederland kwamen? Mo neemt het woord: "Wij komen uit Damascus, Syrië. Ik ben een interieurontwerper voornamelijk van hotels. Ik heb jaren met veel plezier en passie styling werk gedaan. Eerst in Syrië en later ook in Dubai, daar hebben wij ook een aantal jaar gewoond. Toen wij nog in Damascus woonden kookten wij altijd voor gelegenheden met familie en vrienden. Zij waren dol op ons eten en vroegen ons ook te koken voor hun feesten. Dat deden wij met plezier!" Kijkend naar zijn vrouw: "Abeer is de beste!" Beiden lachen hardop en stralen van geluk.

En toen kwamen jullie in Nederland terecht.. "Terug gaan naar Syrië was geen optie vanuit Dubai. En het leven in Dubai is ook niet makkelijk, daarom besloten wij naar Europa te gaan. Toen wij eenmaal in Nederland aankwamen, hebben wij eerst een aantal maanden in een AZC in Nijmegen gewoond. Vervolgens zijn wij in Amsterdam terecht gekomen in een tijdelijke opvang voor een kleine groep vluchtelingen aan de Mauritskade. Buurtbewoners hebben deze opvanglocatie mogelijk gemaakt. In totaal woonden wij daar met ongeveer 30 anderen. Wij verdeelden de huishoudelijke taken, zoals boodschappen doen, schoonmaken en koken. Om de beurt werden de taken uitgevoerd." Abeer vertelt verder: "Er werd steeds gevraagd wanneer wij weer zouden gaan koken. En dat waren niet alleen de medebewoners, maar ook de buurtbewoners. Zo kwamen wij in aanraking met Nederlanders en leerden wij wat hun smaak is en hoe zij ons eten waarderen.." Glunderend voegt Mo hier aan toe: "Soms aten wij wel met 50 personen!"

Chef's Kitchen Syrianjoy 1.png

Nu een paar jaar later hebben jullie een eigen cateringbedrijf, hoe is dat zo gelopen? Mo: "Na ons verblijf aan de Mauritskade kregen wij een huis in Watergraafsmeer. De kinderen konden nu ook naar een vaste school en terwijl wij het nog wel moeilijk hebben met de taal, gaat het onze kinderen zo goed af. Daar zijn wij heel trots op. Maar omdat wij zelf ook bezig waren met inburgering, hielden wij contact met een aantal Nederlandse vrienden. Zij hebben ons gestimuleerd om door te zetten met koken. Een van die contacten was een creatieve ondernemer die ons heeft geholpen met de website, hij was zo enthousiast dat hij ook onze naam (Syrianjoy) en logo heeft bedacht. Wij zijn er heel blij mee, het klinkt modern en straalt positiviteit uit. Vooral met de glimlach in het logo, daarom zeggen wij ook: You will enjoy with Syrianjoy!"

Zo dapper van jullie om in een vreemd land zo snel al een eigen onderneming te starten! Abeer: "Wij zijn een team, daardoor werkt het." Mo gaat verder: "Ik zei het al eerder, maar van ons twee is Abeer de head chef, zij is de beste. En ik zorgen voor de zakelijke kant. Doordat wij zoveel positieve reacties hebben gekregen, wisten wij dat wij hiermee door moesten gaan. Wij hebben zoveel geleerd. En blijven trouw aan onszelf, wij koken wat wij ook zelf zouden eten. Alleen vers en passend bij onze standaard."

Hoe combineren jullie de twee (eet)culturen in catering? "Door te luisteren naar de reacties van de mensen die ons eten proeven, hebben wij veel geleerd wat wij toepassen in ons aanbod. Daarbij vragen wij altijd eerst naar de wensen van de klant, zodat wij daarop in kunnen spelen. Vegetarisch eten is enorm populair hier, daarvoor bedenken wij goede opties. Want ook zonder vlees heeft de Syrische keuken veel mogelijkheden. Zo helpen klanten ons te verbeteren en te groeien!"

Chef's Kitchen Syrianjoy 3.png

Waar zijn jullie trots op? "Wij hebben een keer gekookt voor prinses Laurentien. Dat was voor een bijeenkomst van ruim 130 personen. Een grote klus voor een bijzondere gastvrouw. Dan besef je toch wel waarvoor je het doet. Ook zijn wij blij dat wij zelf een (gedeelde) keuken hebben gevonden vanuit waar wij koken, elke stap is er één."

Jullie enthousiasme moet terug te proeven zijn in de gerechten, wat is favoriet? "Onze klanten zijn het meest enthousiast over sheesh dat is kip gemarineerd in 11 specerijen en in de oven bereid. En vegetarisch wint moussaka het. Dit is echt een ander gerecht dan de Griekse variant, wij serveren ‘m namelijk koud (dat zegt de naam ook in het Arabisch). En ook batata kazbira is populair, dit zijn aardappels uit de oven met koriander. Ik kan wel door blijven gaan, maar waar het omgaat is dat wij alles vers bereiden voor een klant. Gelukkig hebben wij vaak gehoord dat de klant dat ook proeft!"

Klinkt allemaal lekker hoor, en jullie eigen favoriet? Abeer: "Ik kies voor sheesh met rijst, de geur van de kruidige rijst kan ik niet weerstaan." Mo kijkt bedenkelijk: "Ik vind het een moeilijke keuze, maar kies dan toch voor ons visgerecht. Wij marineren de witvis en deze wordt vervolgens gepaneerd. Het heeft zowel veel smaak als een bite. En ook daarbij hoort rijst!"

En wat vinden jullie van Nederland? "Wij voelen ons hier heel erg thuis. Mensen zijn zo aardig hier. Eigenlijk net zoals dat was in Syrië voor de oorlog. De manier waarop jij iemand behandeld, krijg je ook terug." Mo is overtuigend, alleen Abeer kijkt peinzend uit het raam: "Alleen dit weer, pffffff. Het voelt hier te vaak als winter. Als de zon er is willen wij dat vieren, omdat het zo speciaal is geworden." Mo knikt: "Het weer is wel wennen, maar toch zien wij onze toekomst hier met onze kinderen!"

Chef's Kitchen Syrianjoy 2.png

Om mee af te sluiten, hoe is die gedroomde toekomst? "Wij zouden wel een eigen restaurant willen. Een eigen plek waar wij mensen kunnen ontvangen. Een plek waar mensen heen willen om te ontspannen met een goede sfeer en (live) muziek. Dan gaan wij ook van alles organiseren. Maar daar zijn wij nog niet. Wel genoeg inspiratie, want in Syrië had je restaurant voor wel 2.500 personen, in de openlucht met verschillende faciliteiten. Dat is onmogelijk hier, maar zo’n sfeer creëren zou geweldig zijn!" Over de locatie van hun restaurant zijn zij het meteen eens, terwijl Abeer en Mo elkaar aankijken zeggen zij tegelijk: "Amsterdam is perfect voor ons en een restaurant."

Benieuwd wat Abeer en Mo van Syrianjoy voor jou kunnen betekenen? Bekijk hier het aanbod van catering!

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen? Laat dan van je horen!