Terug naar het overzicht

Kookworkshop: Indiaas ayurvedisch en vegan

Geschreven door: Jacqueline Heerkens Thijssen

1 oktober 2019


Vrijdag 27 september was zo’n typische herfstdag. Één waarop je beseft dat het opeens wel erg vroeg donker begint te worden. En je vooral zin hebt om binnen te zijn en het daar gezellig te maken. Met lichtjes, kaarsjes en lekker eten natuurlijk. Bof ik even, want vanavond neem ik deel aan een kookworkshop van Paulami.

Zwoegend door weer en wind kom ik aan bij Esther’s Cookery in de Pijp. Een plek waar je naar binnen stapt en meteen weet hier wil ik nog wel even blijven, vooral door het warme onthaal van Paulami.

Spice trip with Paulami is het bedrijf van Paulami met haar Indiase roots. Zo neemt zij hier in Nederland mensen mee op haar kruidige reis door de Indiase keuken. Sinds 2017 woont Paulami in Nederland en met haar voorliefde voor eten en koken, begon zij hierover te schrijven. Instagram rijst inmiddels uit de pan met al de heerlijkheden die zij deelt en daarom is zij begonnen met het geven van kookworkshops.

Kookworkshop Spice Trip with Paulami 1.png

Nadat alle deelnemers zijn aangeschoven, begint Paulami te vertellen. “Kort nadat ik naar Nederland was verhuisd ging ik voor het eerst naar een Indiaas restaurant, ik werd zo ongelukkig van het eten dat daar werd geserveerd. Alle gerechten smaken bijna hetzelfde, alsof dezelfde saus voor elk gerecht wordt gebruikt. Afgewisseld met hele pittige gerechten en die met cocosmelk.” Paulami begint te lachen. “Cocosmelk? Wie eet dat? Ik ken dat echt niet uit de Indiase keuken, zeker niet uit de regio waar ik vandaan kom! Ik vind het jammer om te zien dat hier voornamelijk vijf gerechten bekend zijn uit de Indiase keuken, terwijl de keuken zoveel rijker is. Er is geen mens die alle gerechten uit de Indiase geproefd heeft. Dat is onmogelijk!

Dit belooft een interessante avond te worden. Zelf ben ik eens in India geweest en ik werd zo blij van dat heerlijke eten. Zoveel verschillende smaken en vooral veel gerechten met groenten. Terwijl als ik hier in Nederland een keer Indiaas wilt eten, kom ik niet verder dan butter chicken, dahl, palak paneer, korma, biryani en naan. But, I love naan!

Naan? Ook zoiets dat onlosmakelijk verbonden lijkt met de Indiase keuken. Het klopt inderdaad dat het uit onze keuken komt, maar geen enkele Indiër eet Naan brood thuis. Het is echt iets om te eten voor een speciale gelegenheid. Met mijn kookworkshops wil ik meegeven hoe je makkelijk Indiaas kunt koken, zoals wij dat thuis ook doen. Want de Indiase keuken heeft zoveel te bieden. Daarom wissel ik ook altijd van gerechten per kookworkshop.” Wijzend naar een van de deelnemers. “Dit is de vierde keer dat je mee doet toch? En telkens een ander menu, niet waar?

Kookworkshop Spice Trip with Paulami 2.png

Wil je meerdere keren naar een kookworkshop gaan van eenzelfde chef dan moet het wel goed zijn toch? Tijdens de avond blijkt zelfs dat er nog iemand is die al vaker bij de kookworkshops van Paulami is geweest. Wow, dat doet ze goed!

De kookworkshop van vandaag is compleet veganistisch. Wij gaan koken volgens de principe van Ayurveda." (ayur = gezondheid / veda = kennis) "Deze 5000 jaar oude wetenschap vertelt hoe je jezelf zo verzorgd en voedt om gezond te blijven. Ik zal jullie meer vertellen over de dosha’s…”.

Terwijl Paulami heel duidelijk uitleg gaf over ayurveda en de bijbehorende dosha’s heb ik het hier voor jou in het kort samen gevat. Ayurveda onderscheid drie persoonlijkheids eigenschappen: vata, pitta en kapha. Ieder mens bestaat uit een combinatie van deze drie eigenschappen, waarbij elk in meer of mindere mate bij je van toepassing is. Door te weten hoe dit bij jezelf gebalanceerd is, kan je daarop inspelen met jouw eetpatroon.

Nu de zomer tot zijn eind is gekomen en de herfst zijn intrede maakt, heeft Vata het moeilijker door snelle temperatuur en weersveranderingen. Je lichaam vraagt om meer warm, stevig en vettig eten. Pompoen past bijvoorbeeld helemaal in dit seizoen, net als stamppot. Maar ook kruiden zoals kaneel, kardemom en gember. Als je je bewust bent van jouw dosha’s, kan je je daarop voeden. Zelf gebruik ik ayurveda prefentief.

Tijd om los te gaan. In groepjes van 3 bereiden wij 2 gerechten. Het menu bestond uit:

Beetroot Thoran - gerecht van bieten en verse kokosrasp met mosterdzaad en curry bladeren

Moong Daal Khichdi - verwarmde bulgur, linzen en aardappelen met kurkuma, cayennepeper, komijnzaad en rode peper

Thridoshic Daal - mungbonen, wortel en gember gestoofd en afgeblust met verhitte komijnzaad en mosterdzaad

Kaddoo curry - pompoen stoof met veel kruiden; korianderzaad, komijn, kurkuma, fenegriek en gedroogde chili

Palak Paratha - platbrood met spinazie door het deeg heen

Kachumber salad - fijngesneden verse tomaat, komkommer en rode ui

Kookworkshop Spice Trip with Paulami 3.png

Één van de ingrediënten die wij gebruiken is asafoetida. In het Nederlands ‘duivelsdrek’. Dit kruid zorgt ervoor dat peulvruchten beter verteerbaar zijn. Want ja, je weet wat er gebeurt als je dat eet, daarvan kunnen je darmen op hol slaan. Aanzienlijk minder door het gebruik van asafoetida, eentje om te onthouden dus!

Bij het afmaken van het gerecht Thisdoshic Daal kwam ook nog een trucje voor genaamd chowkna. Het verhitten van gedroogde kruiden in olie (of ghee voor non-vegan) tot hoge temperatuur om vervolgens over het gerecht heen te schenken wat zorgt voor een sissend geluid. En als je dat hoort, weet je dat het goed is. Nog even doorroeren en klaar!

Terwijl deze handeling ons werd voor gedaan door Paulami, vertelde een deelnemer met Surinaamse roots dat dit in de Surinaamse keuken ook veel voorkomt. “Stamt nog uit de tijd dat de Hindoestanen naar Suriname kwamen”. En dat doet mij lachen van blijdschap hoe mooi het is om te ervaren dat eetculturen dus zo met elkaar vervlochten zijn.

De avond sluiten wij af met het eten van de door ons zelf bereidde gerechten. Natuurlijk werden er nog genoeg foto’s gemaakt voor Instagram. Waarop Paulami lachend zegt: “Je zou mijn man moeten vragen wat hij dagelijks voorgeschoteld krijgt, dat is echt niet wat je allemaal op mijn blog en Instagram voorbij ziet komen.” Zien wat voor lekkers Paulami dagelijks post? Volg haar dan zeker @spicetripwithpaulami.

Deze avond heeft mijn Vata dosha voor even in balans gebracht. Paulami, heel veel dank voor de gezellig avond!

Ik kan iedereen aanraden om eens een kookworkshop van Paulami te volgen, dat kan ayurvedisch en vegan zijn maar ook full-on Indian. Met een groep boeken? Een offerte vraag je zo aan op de pagina van Paulami op dit platform!