Terug naar het overzicht

Mille épices: ras el hanout

Geschreven door: Jacqueline Heerkens Thijssen

Datum: 13 november 2019


Als bedrijfsnaam heb ik afstand kunnen doen van Mille Épices, maar nog altijd roept het veel moois bij mij op. Deze twee woorden lijken voor elkaar gemaakt. En de betekenis, duizend specerijen, zet je zintuigen in werking. Zien, ruiken, voelen, proeven!

Aangezien bij Cater Collective de diversiteit aan cateraars met hun keukens centraal staan, doe ik er alles aan om jou hier mee bekend te maken. Daarom de rubriek Mille Épices waarin kruiden/specerijen centraal staan!

Eigenlijk wist ik meteen dat Ras el hanout de eerste moest zijn in deze specerijen reeks. Dit kruidenmengsel was jaren geleden het eerste waarmee ik in aanraking kwam, anders dan de huis-tuin-en-keuken kruiden uit Nederland.

Mille Épices - ras el hanout 3.png

Râs al hânout is de originele Arabische benaming. Hierin betekent ‘râs’; hoofd en ‘hânout’; winkel. Het wordt dus wel het beste van de winkel genoemd. En dat is niet zo gek, want het is een prachtig kruidenmengsel afkomstig uit Marokko. In andere landen in Noord-Afrika wordt een afgeleide van ras el hanout ook veel gebruikt in de keuken. Hoewel, zo kan dat misschien niet eens worden aangeduid, want er bestaat namelijk niet een vaste samenstelling van ras el hanout. Niet zoals wij in Europa claims willen leggen op onze producten ‘ter bescherming’ met DOC, DOP, AOC, IGP, etc.

Naar het schijnt is ras el hanout gemaakt om vlees te bewaren. Hoewel vrouwen zeer bekwaam waren in het bereiden van vlees, was het ras el hanout dat gerechten hun uitzonderlijke smaken gaf (zout, zoet en geurig evenals een gouden tint).

Elke Marokkaanse chef, familie en regio kent zijn eigen unieke samenstelling van ras el hanout. Het kruidenmengsel dat ras el hanout vormt bestaat tenminste uit 10 verschillende kruiden.

Er zijn een aantal ingrediënten die eigenlijk niet kunnen ontbreken in mooi samengestelde ras el hanout, zoals: cubebe peper (oorspronkelijk uit Java, maar veel voorkomende in de Arabische keuken), foelie (afkomstig van muskaatnoot), gember, kardemon, nootmuskaat, zwarte peper, kurkuma, galangan (gemberwortel) en kruidnagel. Er bestaan zelfs varianten waarin wel 25 of zelfs 50 verschillende kruiden voorkomen.

Mille Épices - ras el hanout 4.png

Alle kruiden die worden gebruikt in ras el hanout zijn gedroogd. In de vijzel wordt alles gemengd en fijn gemaald. Voor een extra kick nog even kort roosteren in de pan en klaar!

In een aantal gerechten kan ras el hanout echt niet ontbreken, zoals de bekende Marokkaanse tajine, couscous of het marineren of kruiden van vlees gerechten.

Je moet zijn bij Mina voor gerechten met ras el hanout. Zij kan jou verblijden met verrassende gerechten uit de Marokkaanse keuken!

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen? Laat dan van je horen!