Terug naar het overzicht

Mysterie: dumpling

Geschreven door: Jacqueline Heerkens Thijssen

Datum: 23 december 2019


Sommige producten of eetgewoonten vind je terug over de hele wereld. Zo is de Nederlandse eetcultuur ook verrijkt. Maar de herkomst van producten is soms haast niet meer te achterhalen, je zou het een mysterie kunnen noemen. Daarom gaan wij in deze rubriek proberen mysteries te ontfutselen.

Of het nou gaat om de oorsprong van baklava of waar mezze nou eigenlijk vandaan komt, wij gaan op onderzoek uit en kruipen in de pen. Zo geven wij jou een kijkje in de wondere wereld van de migratie van eten!

Dumpling mysterie

Zo’n hapje waaraan je begint en maar van door blijft eten. Hoewel het eten met stokjes voor wat vertraging kan zorgen. Dippend in sausjes en eindeloze variaties zorgen ervoor dat je niet snel klaar bent. Maar hoe zit dat nou precies met de dumpling?

Mysterie dumpling 1.png

Ooit bedacht een Chinese arts (“de heilige van de Chinese geneeskunde”) een recept om de zieken te voeden tijdens de koude wintermaanden in China. Een mengsel van schapenvlees, chili en helende kruiden omhuld door deeg werd gekookt en zorgde ervoor dat mensen de winter voedzaam en warm doorkwamen. Jiaozi was geboren en alom geliefd. Als traditie wordt dit nog altijd geserveerd met het Chinese Nieuwjaar om de winter eervol af te sluiten, maar ook voor voorspoed in het nieuwe jaar.

Inmiddels is de jiaozi internationaal bekend als de dumpling. Een dichtgevouwen deeglapjes in de vorm van een halve maan gemaakt van bloem, water en een snufje zout, gevuld met een mengsel van groenten, kruiden, kip, vlees, vis en/of tofu. Het bereiden van een dumpling kan op verschillende manier; koken (shuijiao), stomen (zhengjiao) of bakken/potsticker (guotie). Het deeg behoort zacht (en eventueel krokant) te zijn en de binnenkant stomend heet. Hoe simpel kan heerlijk zijn?

Van oudsher komt jiaozi uit Noord-China en wordt nog altijd het meest bereid in de noordelijke streken. Maar ook in het zuiden van China is het niet meer weg te denken en heeft het deeg een eigen recept gekregen. Zoals te verwachten valt is er dan ook niet één recept voor de dumpling, er zijn inmiddels talloze varianten en specialiteiten. En dat beperkt zich niet alleen tot de Chinese keuken. De dumpling heeft wereldwijd heel wat soortgenoten, daarom hier een overzicht!

Mysterie dumpling 2.png

Jiaozi- de traditionele dumpling gevuld met gemalen varkensvlees (of kip of rund), kool, lente-ui, bieslook en eventueel garnaal geserveerd met een dipsaus van azijn, chili en soja. Andere Chinese verwanten zijn wonton (geserveerd in bouillon), zongzi (rijst deeg) en xiaolongbao (gestoomd).

Gyoza - de internationale wederhelft van de jiaozi is toch wel de gyoza uit Japan. Het verschil is minimaal maar wordt toegekend aan het gebruik van meer knoflook en het dunnere beslag van de gyoza. Bereidingswijze en dip saus zijn nagenoeg hetzelfde.

Mandu - de Koreaanse dumpling met afwijkende vulling zoals kimchi (gefermenteerde kool) of noodles, maar verder alles wat je van een dumpling kunt verwachten.

Momo - een specialiteit uit de Zuid-Aziatische regio zoals Nepal, Tibet, Bhutan en India. Momo’s worden gestoomd en hebben hun eigen receptuur door het gebruik van lokale kruiden en specerijen.

Manti - de gestoomde dumpling uit Centraal Azië is er ook één om niet te vergeten. In de Chinees Islamitische keuken enorm populair net als in Turkije, Afghanistan, Oezbekistan en andere omliggende landen. Speciaal aan manti is dat het geserveerd wordt met zuivelproducten als verhitte boter, yoghurt of sour cream.

Mysterie dumpling 3.png

Khinkali - afkomstig uit Georgië is de prachtig gevormde khinkali. Anders dan de dumpling is dit een buideltje waarvan de bovenkant kudi (hoed) of kuchi (navel) genoemd wordt. Geen gehannes met stokjes want de bovenkant til je op met je vingers om ‘m zo op te eten. Koken of bakken wordt beiden gedaan.

Pierogi - de Poolse dumpling heeft een dik deeg en wordt gevuld met lokale specialiteiten als aardappel, zuurkool of zoetigheden. Gekookt of gebakken is pierogi populair in Centraal- en Oost-Europa.

Tortellini en ravioli - de Italiaanse pasta variant wordt ook in verband getrokken met dumplings als gevuld deegwaar dat wordt gekookt. Origineel komt het uit de regio van Bologna en Modena en is als Italiaanse dumpling wereldwijd geliefd.

Sorry voor het watertanden. Zo heb je vanaf nu wel altijd een overzicht van de wereldse dumplings bij de hand. Ga jij ze allemaal proeven? Misschien dat catering van Heidi & Giada iets is om te proberen.

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen? Laat dan van je horen!