Geschreven door: Jacqueline Heerkens Thijssen

20 september 2019


Sommige producten of eetgewoonten vind je terug over de hele wereld. Zo is de Nederlandse eetcultuur ook verrijkt. Maar de herkomst van producten is soms haast niet meer te achterhalen, je zou het een mysterie kunnen noemen. Daarom gaan wij in deze rubriek proberen mysteries te ontfutselen.

Of het nou gaat om de oorsprong van baklava of waar mezze nou eigenlijk vandaan komt, wij gaan op onderzoek uit en kruipen in de pen. Zo geven wij jou een kijkje in de wondere wereld van de migratie van eten!

Roti mysterie

Hoe een ongerezen platbrood een befaamd gerecht werd? Het begint met een goede basis. Volkorenmeel, water en zout. Het deeg wat hieruit ontstaat, wel even kneden en uitrollen, bakken op een bakplaat en je hebt roti. Dit soort platbrood vindt zijn oorsprong op het Indische subcontinent. De naam komt uit het Hindoestaans voor brood. Simpelweg is roti dus “gewoon” brood.

Heb je ook wel eens gehoord van chapati? Dat is dus hetzelfde als roti. In India bijvoorbeeld wordt in het Noorden gesproken over roti en in het Zuiden over chapati. Same same but different. Volg je het nog?

Mysterie roti 2.png

Roti, als basisvoedingsmiddel bij vele gerecht, vond snel zijn weg door heel India en Pakistan en niet veel later ook over de grens. Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, Maleisië, Thailand, Indonesië. Overal dient roti bij verschillende gerechten als een goede side kick. Om hoeveelheid aan smaken te neutraliseren en vooral om lekker mee te dippen en met de handen te eten. En dan heb ik het alleen nog over de verspreiding binnen het Aziatische continent. Maar met de komst van Hindoestanen in Suriname en op de Antillen vond roti ook zijn weg aan de andere kant van de wereld. En bijzonder genoeg heeft juist de Surinaamse roti gezorgd voor de meeste faam, in ieder geval in Nederland. Ook vind je roti / chapati in veel keukens uit Oostelijk Afrika. Er kan wel worden gesteld dat dit platbrood wordt omarmd in vele wereldkeukens!

Genoeg facts, over naar de gerechten en speciliteiten van roti!

Missi roti

Een typisch Indiaas variant van roti, waarbij de basis is opgeleukt. Want naast de volkorenmeel wordt er ook kikkererwtenmeel, gekarameliseerde ui, verse munt en mosterdzaad aan het deeg toegevoegd. Zoveel smaak daar blijf je van door eten!

Kottu of kothu roti

Waanzinnig populair in Sri Lanka (en dat is ook niet zo gek) is kottu roti. De betekenis ‘gehakt brood’ is ook wat je letterlijk voorgeschoteld krijgt. Een gerecht bereid op een hete plaat met groenten, ui, vlees en/of kaas, en niet te missen roti. Op de plaat wordt het in een razend tempo fijn gehakt en zo op je bord geschoven. Dit wil je eten!

Roti gulay

In Thailand koop je bij de eetstalletjes op straat een heerlijke zoete roti variant. Ook hier ontbreekt de bakplaat niet, waarop roti (meer als een pannenkoek) wordt gebakken en gevuld met banaan, ei en suiker. Voor de liefhebber gaat er ook gecondenseerde melk overheen. Binnen no time wordt het voor je opgevouwen tot een vierkant pakketje dat je zo uit de hand op eet!

Roti prata, roti canai of toch paratha?

Één gerecht met verschillende namen, maar onmiskenbaar populair en lekker! Het is namelijk een deeg van bloem, ei, geklaarde boter, zout en water, wat to flinterdunne vellen wordt uitgerold om vervolgens weer op te vouwen. Hierdoor ontstaan verschillende lagen in het deeg en dat zie je terug na het bakken. Je kunt het vergelijken met het deeg van de Franse millefeuille. Deze roti variant vind je in Singapore onder de naam roti prata, terwijl het in Maleisië roti canai wordt genoemd. En in India en Pakistan heeft het eigenlijk niets met roti te maken, want hier heet het paratha.

Mysterie roti 1.png

Surinaamse roti

Last but definitely not least: de Surinaamse roti! Ooit door de Hindoestanen meegebracht maar inmiddels een (inter)nationaal geliefd gerecht. Waarbij roti als product, een onderdeel uitmaakt van het totaal. Aan het deeg van roti wordt aardappel of gele spliterwten en komijn en chilipepers toegevoegd, voordat het wordt gebakken op een rotiplaat. Wanneer je Surinaamse roti bestelt krijg je een complete maaltijd bestaand uit: roti, kousenband, aardappelen, hardgekookte eieren, vlees of tofu en soms ook nog kikkererwten curry. De losse gerechten worden gekruid met de typische masala kruidenmix. Lekker eten met je handen, want je likt je vingers erbij af!

Begint het te tollen? Ik houd er over op hoor, want het roti mysterie is een heerlijk raadsel! En ik zeg je, elke variant heeft zijn eigen charme die je gewoon moet proeven!

Kies voor Surinaamse roti van Candice & Mavis of proef de gerechten uit de Indiase keuken bij Paulami of Ekta.

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen? Laat dan van je horen!