Terug naar het overzicht

Mysterie: samosa

Geschreven door: Jacqueline Heerkens Thijssen

Datum: 25 oktober 2019


Sommige producten of eetgewoonten vind je terug over de hele wereld. Zo is de Nederlandse eetcultuur ook verrijkt. Maar de herkomst van producten is soms haast niet meer te achterhalen, je zou het een mysterie kunnen noemen. Daarom gaan wij in deze rubriek proberen mysteries te ontfutselen.

Of het nou gaat om de oorsprong van baklava of waar mezze nou eigenlijk vandaan komt, wij gaan op onderzoek uit en kruipen in de pen. Zo geven wij jou een kijkje in de wondere wereld van de migratie van eten!

Samosa mysterie

Typisch zo’n gerecht, of beter gezegd snack, die je over de hele wereld tegen komt. Niet zo gek ook, want het is gewoon heel lekker als tussendoortje, voor de lunch of bij de borrel. Maar waar komt dit kleine wereldwonder vandaan?

Samoso is dat driehoekige deegpakket, gebakken of uit de frituur met uiteenlopende vulling (aardappel, erwten, wortel, kikkererwten, kip- of lamsvlees of gehakt) en altijd op smaak gebracht met kruiden. Zowel in het beslag als in de vulling. Je neemt een hap, het knappert en er komt stoom uitzetten van de warmte. En dan ben je in de zevende hemel!

Blog Cater Collective samos.png

Eigenlijk wordt samosa altijd in verband gebracht met India. Echter blijkt het hier zijn oorsprong niet te vinden. Uit de tijd van het Perzische rijk is een recept terug te vinden van sanbusa, gebakken deegwaar gevuld met aardappel en kruiden. Een andere variant, genaamd samsa, vindt zijn oorsprong in Centraal-Azië. Dit betreft een deegpakketje met rundvlees, ui en ghee (geklaarde boter). Zoals het gaat in de loop van jaren en eeuwen verspreiden volkeren zich en nemen hun gerechten mee. Met de komst van de islam in India en handelsverboden over de zijderoute kwamen beide varianten (sanbusa en samsa) uit in India. En toch mag India zeker met de eer strijken want hier is de samosa befaamd geworden.

Vanuit de deelstaat Uttar Pradesh in India, zijn samosa’s inmiddels een populaire snack over bijna het hele Aziatische continent, in het Midden Oosten, Noord- en Oost-Afrika, de Hoorn van Afrika en Suriname. Gevolg van culturele diffusie en emigratie uit deze gebieden.

Over de naam valt wel te twisten want de samosa heeft er meerdere. Samosa wordt algemeen gebruikt in de Zuid- en Zuidoost-Aziatische landen en ook in Suriname, maar singoda komt ook voor. Op het Afrikaanse continent wordt ook wel gesproken van samuusa, waarbij de U een OE klank krijgt. In het Midden-Oosten zoals Syrië wordt het aangeduid met sambusak en in Centraal-Azie nog altijd met samsa, net als in Turkije.

En dan nu de samosa, zoals die bereid wordt op verschillende plekken.

India: Indiase samosa's zijn meestal vegetarisch, en vaak gepaard met een mint saus of chutney. Over het algemeen bestaat de vulling uit aardappel, ui, doperwten, groene chili en gedroogde kruiden. Warm geserveerd vanuit de frituur. Maar zo groot al India is, zoveel varianten bestaan er ook op de samosa. Niet alleen qua ingrediënten maar ook qua omvang. Vaak beïnvloed door lokale voedingsgewoonten. De Indiase samosa is ook degene die je terugvindt in Surinaamse keuken.

Blog Cater Collective samosa 2.png

Pakistan: In de Pakistaanse keuken komen samosa’s het meest voor in de provincies Sindh en Punjab in het oosten. De bereiding van samosa’s komt veelal overeen met die uit de Indiase keuken. Maar speciaal voor Pakistan is dat er komijn in het beslag zit. Smaken genoeg dus, soms ook lekker pittig!

Centraal-Azië: In Oezbekistan, Kazachstan, Kirgizië en Xinjiang, zijn samsa bijna altijd gebakken. Het deeg kan een eenvoudige brooddeeg, of een gelaagd deeg zijn. De meest voorkomende vulling voor traditionele samsa is lam en uien, maar rundvlees en kip komen ook voor. Vegetarische varianten worden gemaakt met diverse soorten kaas, aardappel en pompoen. Hinkali&co verzorgt cateraar maar ook groepskookworkshops, zo kan je het proeven of zelf leren maken!

Noord- en Westelijke Afrika en Zuid-Afrika: In heel wat Afrikaanse landen is samusa/samoosa onmiskenbaar. Denk aan Kenia, Somalië en Zuid-Afrika. Zeer populair is de vulling van gehakt en uit, maar ook aardappel doet het goed als vegetarische optie.

Syrië: In de Syrische keuken is de sambusak terug te vinden. Vaak gemaakt met bladerdeeg en vulling als fetakaas, nigellazaad, spinazie of gehakt. Syrianjoy kan jou dit laten proeven!

Wil je authentiek Indiaas eten proeven en zo ook de samosa? Kies dan voor catering van Ekta. En als je wilt leren om onder andere zelf samosa's te maken dan is een kookworkshop van Paulami de juiste keuze!

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen? Laat dan van je horen!