Terug naar het overzicht

Tips: multiculinaire kookboeken

Geschreven door: Jacqueline Heerkens Thijssen

Datum: 25 november 2019


Culinaire diversiteit, een combinatie van interesse voor diversiteit aan mensen én hun keukens. Altijd ben ik bezig met eten en de mensen achter gerechten, zo vormt zich ook de community van Cater Collective. Ook ben ik blijvend nieuwsgierig naar de betekenis van diversiteit. Omdat het belangrijk is en steeds relevanter wordt. Gaandeweg pik ik van alles op, wat ik jou niet willen onthouden. Daarom geef ik tips over food & diversiteit, van events en festivals, tot podcasts en kijktips!

Holiday season is around the corner. En dat is vooral leuk. Hoewel deze week in het teken staat van Black Friday, waar ik dus totaal niet aan mee ga doen. En jou ook niet in zal aanmoedigen. Maar een cadeau onder de kerstboom hoort er wel een beetje bij.. Dan wel iets waar je de ander nou echt blij mee maakt! Wat denk je van een kookboek?

Er worden nog al wat kookboeken gemaakt. Natuurlijk spits ik mij toe op wereldse uitgaven. Het is zo leuk om zelf aan de slag te kunnen met recepten uit een wereldkeuken, maar daarvoor moet je wel de juiste boeken kiezen. Hierbij mijn tips voor de feestdagen; een selectie van multiculinaire kookboeken.

Tips multiculinaire kookboeken 2019.png

Internationaal gezien is Yotam Ottolenghi toch wel de bekendste chef die de keuken uit het Midden-Oosten en het gebruik van groenten toegankelijk maakt. Van zijn hand zijn er dan ook diverse kookboeken. Eigenlijk zit je daar altijd goed mee! Één van mijn favorieten is Sabrina Ghayour, een chef uit Engeland met Iranese komaf. Dit jaar nog verscheen het boek Bazaar, maar ook eerdere uitgaven (Persiana, Sirocco en Feasts) nemen jou mee op culinaire reis. Meer kookboeken van internationale auteurs van dit jaar die de moeite waard zijn, namelijk:

Sichuan van Fuchsia Dunlop (ook bekend van De echte Chinese keuken thuis). Buiten China is zij de absolute kenner van de Chinese keuken. Zo maakt zij het voor jou mogelijk om een beetje China in jouw keuken tot leven te brengen.

Cyprus van Georgina Hayden. Wanneer de mediterrane en Midden-Oosterse keuken samen komen, kan dat alleen maar veel goeds betekenen. Op Cyprus is dat het geval en gelukkig hoef je daar niet naar af te reizen (mag wel!) om dat te ervaren, met dit kookboek haal je de smeltkroes aan gerechten in huis!

Magisch Maleisisch van Norman Musa. Echt zo’n boek dat je meeneemt naar een keuken die barst van de multiculturele invloeden. De hedendaagse Maleisische eetcultuur heeft veel te danken aan verschillende invloeden, zoals Chinese, Indiase en zelfs Portugese. Multiculinair kan je met dit kookboek je lol op!

Najat van Najat Kaanache. Hoewel er in Marokko niet een enorme restaurantcultuur bestaat, weet Najat daar verandering in te brengen. Als topchef heeft zij bij verschillende toprestaurants gewerkt en inmiddels haar eigen restaurant NUR in Fez. Dit Marokkaanse kookboek heeft terechte sterallure.

Tips multiculinaire kookboeken buitenlandse auteurs 2019.png

Ook in eigen land worden kookboeken van wereldse keukens uitgegeven. En een aantal verdienen absoluut een plekje in jouw keukenkast. De auteurs van dit soort kookboeken verrijken onze eetcultuur. Meestal door achtergrondinformatie of persoonlijke verhalen, zo is een kookboek niet alleen een ingebonden werk van recepten, maar lectuur waarmee je diep in de bank wil zakken om je even ergens anders te wanen.

Mijn tips voor kookboeken die dit jaar verschenen van Nederlandse komaf:

IndoRock van Vanja van der Leeden. Het kookboek dat is bekroond tot Gouden Kookboek van 2019. Een vertaling van de Indonesische roots van Vanja met een eigentijdse twist. De samenkomst van de diverse invloeden maakt dat de Indische keuken in beweging kan blijven, zo bewijst IndoRock maar weer!

Beiroet van Merijn Tol (ook bekend van Proef! Oranjebloesem samen met Mina en Souq). Als geen ander kent Merijn Libanon, aangezien zij hier tijden heeft gewoond en nog altijd regelmatig bezoekt. Dit kookboek is een culinaire reisgids door de stad, ooit de toegangspoort tussen Europa en Azie.

Sumak van Anas Atassi. Voor het eerst dit jaar werd er ook een prijs uitgereikt voor het multiculinaire kookboek van het jaar. En Sumak valt hiermee in de prijs. Niet zo gek want de Amsterdams Syrische Anas brengt zijn origine keuken hier tot leven.

Henna Hanina van Nadia Zerouali (auteur van Souq samen met Merijn Tol en bekend van Melk & Dadels). Lieve oma, de vertaling van de titel van dit kookboek, is een ode aan alle vrouwen die hun authentieke recepten in stand houden.

Tips multiculinaire kookboeken binnenlandse auteurs 2019.png

In het nieuwe jaar is er ook al weer veel goeds om naar uit te kijken. Oud-collega Mai Nguyen zorgde in de tijd dat wij samen in een lunchroom werkte al voor heerlijke Aziatische gerechten. Haar Vietnamese roots vertaalt zij nu in een kookboek dat in het voorjaar verschijnt. Ik kan echt niet wachten, maar geduld is een schone zaak.

Zo blijkt maar weer dat je de hele wereld over kunt vanuit jouw keuken! En de feestdagen worden nog leuker met deze cadeautips. Of houd je 'm stiekem liever voor jezelf? Kan ik begrijpen. Geniet ervan!

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen? Laat dan van je horen!