Centraal Aziatische eetcultuur

Prachtige bergpassen, uitgestrekte woestijnvlaktes, met yurts bezaaide graslanden. Dat is Centraal-Azië en bestaand uit de vijf landen Oezbekistan, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Turkmenistan. Een regio dat vandaag de dag niet heel bekend is, maar wat het kloppend hart ten tijde van de Zijderoute vormde. En geloof maar, dat betekent veel goeds culinair gezien!

Geschiedenis
De Zijderoute is de eeuwenoude handelsroute van Azië naar Europa en vice versa. De diverse routes hebben grote delen van Centraal-Azië doorkruisd, zoals Samarkand (stad in Oezbekistan) als belangrijke handelspost. Het verhandelen van kruiden en specerijen verliep over deze route en dus dwars door Centraal-Azië. Je kunt hierbij denk aan peper uit India, kaneel uit Ceylon, saffraan uit Perzië en nootmuskaat uit Indië. Uit eigen regio kwam knoflook. En zo verspreidde deze geurige smaakmaker zich over de rest van de wereld. Met een geografische ligging niet grenzend aan zee zijn landbouw en veeteelt de oudste ambachten in Centraal-Azië. De komst van handelaren uit allerlei windstreken zorgde voor het ontstaan van een keuken met een grote diversiteit aan gerechten en smaken!

Culinair kapitaal
Vandaag de dag zijn specerijen onlosmakelijk verbonden met alle landen in Centraal-Azië. De keukens van de verschillende landen vertonen veel overeenkomsten. Met Samarkand als culinair middelpunt. De landbouw heeft nog altijd veel invloed op de keuken, want graanproducten zijn niet weg te denken uit het Centraal-Aziatisch repertoir. Er wordt veelal gekookt met rijst, noedels, deegwaren en brood. En daaruit ontstaan mooie gerechten zoals plov, khinkali, manti, lagman en slurpa. Lees hier onder meer over deze gerechten!

Plov, pilav of pilau
Één gerecht dat meerdere aanduidingen kent, het bestaat echt. Plov is het favoriete gerecht van Centraal-Azië en is een smeuïg gekruide rijst met stukjes vlees, geraspte wortelen, ui en gedroogd fruit. Traditioneel wordt het gebakken in de kazan, een grote gietijzeren pan. De oorsprong van plov stamt uit de tijd voor Christus. Veroveraar Alexander de Grote en zijn leger hadden tijdens hun tocht naar India een voedzaam maaltijd nodig. Toentertijd had hij het al goed begrepen. Naar het schijnt is plov/pilav/pilau afgeleid van het Oud-Perzische woord pilau, wat ‘rijst’ betekent.

Dumpling en ravioli of toch khinkali en manti
De enorme graanteelt gecombineerd met invloeden uit het Westen en Oosten, zorgen voor nog meer specialiteiten. Khinkali is dé dumpling van Centraal-Azië met zijn oorsprong in Georgië. Door de elegante bloemvorm heeft het echt een eigen identiteit. Het deeg buideltje gevuld met vlees of groenten wordt gekookt of gestoomd. Ook is daar Manti, een gestoomde ravioli gevuld met ui en runder- of lamsgehakt. Om je vingers aan te branden, maar als je even wacht vooral om je vingers bij af te likken. Geserveerd met een knoflook-yoghurt saus,  hmmmm.. genieten maar!

Andere gerechten die je Centraal-Aziatische tafel compleet maken zijn rijkelijk gevulde soepen als Lagman, een noedelsoep op basis van tomaat, lamsvlees en groenten. En Shurpa, een soep met aardappel, lamsbouillon, -vlees en verse kruiden. 

Centraal-Azië, gelegen tussen Oost en West, biedt culinair gezien best of both worlds. 

"Een keuken die nog niet wereldberoemd is, maar volledige potentie daartoe heeft. De invloeden uit alle windstreken van Azië zorgen voor een fantastische eigen gecreëerde melting pot. Herken de dumpling, maar proef het verschil. Vergelijk plov, maar ervaar iets vernieuwends! Dit wil je proeven!"

Cater Collective heeft een aantal cateraars geselecteerd om mee samen te werken:

Blog

Mysterie: dumpling

Sommige producten of eetgewoonten vind je terug over de hele wereld. Zo ook de dumpling. Maar waar komt dat nou echt vandaan?

23 Dec, 2019

Mysterie: samosa

Sommige producten of eetgewoonten vind je terug over de hele wereld. Zo ook de samosa. Maar waar komt dat nou echt vandaan?

25 Oct, 2019

Chef's kitchen: Hinkali & Co

Maak kennis met de cateraars uit de Cater Collective community. Deze week in de spotlight: cateringbedrijf Hinkali&Co met de Centraal-Aziatische keuken.

06 Sep, 2019