Griekse eetcultuur

Denk je aan Griekenland, dan denk je aan azuur blauwe zee en witte huisje, of toch aan feta en olijfolie? Culinair gezien is dat nog maar een begin. De prachtige ligging aan de Middellandse Zee en de rijke historie belooft veel goeds voor de hedendaagse keuken. Hoewel de grote vleesschotels uit de Griekse keuken zich over de wereld verspreiden, is dat niet het meest typerend. En daar lees je hier meer over. Want de Griekse keuken is veelzijdig, puur en vooral heel smaakvol.

We go way back
De Griekse culinaire traditie gaat meer dan 2500 jaar terug en is daarmee één van de oudste van de wereld. Door de eeuwen heen hebben het Midden-Oosten, de Balkan en met name Turkije invloed uitgeoefend op de Griekse keuken. Ten tijde van het Ottomaanse Rijk wisselden de Turken en de Grieken allerlei gerechten met elkaar uit. Voorbeelden hiervan zijn de yoghurt-komkommerdip ‘tzatziki’ in Griekland en ‘cacik’ in Turkije, gehaktballetjes ‘keftedes’ in het Grieks en ‘kofte’ in het Turks en natuurlijk baklava.

Mezedes
Traditiegetrouw komt het eten allemaal tegelijk op tafel, bestaand uit een diversiteit aan gerechtjes. In het Grieks wordt dat ‘mezedes’ genoemd. En dat komt vanuit de mezze cultuur uit het Midden-Oosten. Bekende gerechten zijn ‘moussaka’ (aubergine ovenschotel), ‘souvlaki’ (vlees spiesjes), ‘spanakopita’ (spinazietaart), ‘boureki’ (courgette ovenschotel) en yuvarlakia (gekruide gehaktballetjes in saus). Gecombineerd met een sterk drankje als ouzo of raki om de smaak ervan te verrijken. En dat betekent gegarandeerd genieten!

Het goud van de schaapherders
Zeer geliefd en wereldberoemd is feta. Van origine wordt deze kaas gemaakt door schaapherders in de mediterrane bergen, nog steeds gebeurt dat wel. En zoals dat gaat met faam, ook feta kent strikte regels. Niet elke witte kaas is zomaar feta! Alleen als de kaas op traditionele wijze gemaakt wordt van schapenmelk of een mengsel van schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk. Deze Griekse kaas komt veelal terug in gerechten zoals een Griekse salade (tomaat, komkommer, zwarte olijven en rode ui) of in ‘spanakopita’.

Geschenk van de goden
Nog zoiets waarvan je kunt zeggen dat de liefde door de maag gaat: olijfolie. Als er iets is waar in de Griekse keuken niet zuinig mee gedaan wordt, dan is het olijfolie. Op Kreta wordt flink wat olijfolie geproduceerd én genuttigd: bakken, frituren, koken, of in dressings en desserts. Geloof het of niet; de inwoners van Kreta behoren tot de gezondste mensen op aarde en daar speelt olijfolie een grote rol in. Niet voor niets dat zij dit dan ook het ‘geschenk van de goden’ noemen.

Eetbaar landschap
Schapen, geiten en olijfbomen zijn niet de enige bezienswaardigheden die het prachtige landschap eetbaar maken. Met tal van fruitbomen is de teelt van citroenen, sinaasappels, granaatappels en vijgen ongekend! En dat is niet alleen lekker om uit de hand te eten, maar juist ook om te verwerken in maaltijden en desserts. Dat geldt ook voor groenten die in veel gerechten worden verwerkt zoals: komkommer, tomaat, aubergine, artisjok, venkel en okra. En (verse of gedroogde) kruiden, zoals: oregano, munt, laurier, tijm, rozemarijn en peterselie.

Zo blijkt hoe veelzijdig en puur de Griekse keuken is. En dat het smaakvol is, mag je van ons aannemen!

"De basis ingrediënten uit de Griekse keuken zijn zo goed. Olijfolie en feta brengen gerechten heerlijk op smaak. Als je wat verder kijkt dan de toeristische restaurants, dan proef je dat de Griekse keuken zoveel te bieden heeft!" 

Cater Collective heeft een aantal cateraars geselecteerd om mee samen te werken:

Blog

Chef's kitchen: Olivity

Maak kennis met de cateraars uit de Cater Collective community. Deze week in de spotlight: cateringbedrijf Olivity met de Griekse keuken.

08 Oct, 2019

Mysterie: mezze

Sommige producten of eetgewoonten vind je terug over de hele wereld. Maar hoe zit dat nou eigenlijk met mezze?

22 Aug, 2019