Indiase eetcultuur

Prachtige tempels, tropische stranden, levendige straatverkoop, smaakvolle curry’s en knapperige samosa’s. India is een kleurrijk land dat vele uitersten kent. Dat komt niet alleen door het hoge inwonertal (na China het hoogst van de wereld) en de geografische ligging / omvang (een schiereiland met bergpassen, woud en woestijn). Maar vooral ook door invloeden van andere landen door de eeuwen heen en religie. Je hoeft niet ver te reizen om dit te ervaren, wij nemen je nu mee!

Toen en nu
India zoals wij het vandaag de dag kennen ligt in Zuid-Azië en grenst aan Pakistan, China en Bangladesh. En voor het overgrote deel aan de Indische Oceaan. De ligging van India heeft er door de eeuwen voor gezorgd dat er invloeden van alle kanten kwamen. Allereerst vanuit Centraal-Azië, gevolgd door Perzië en Mongolië en met de West-Europese kolonisatie ook door Portugezen, Britten en Fransen. Met de komst van volkeren kwam een heleboel producten mee. Maar nog voor hun komst was daar al: rijst, aubergines, komkommer, tarwe, gember, pepers en olie. Dit lag dus ten grondslag aan de rijke Indiase keuken van vandaag de dag.

Religieuze invloed
Dit uitgestrekte land kent vele regio’s met elk een eigen klimaat, cultuur, arm-rijk contrast en een variatie aan religieuze bevolkingsgroepen. Noemt India de bakermat van meerdere grote religies als het boeddhisme en hindoeïsme. Zo heeft elke religie zijn eigen gebruiken en rituelen, wat ervoor zorgt dat elke regio in India zijn eigen specialiteit heeft. Moslims eten geen varkensvlees omdat het varken als onrein wordt beschouwd. Terwijl de koe volgens hindoes heilig is en daarom geen rundvlees eten. Daarbij eten veel hindoes helemaal geen vlees en zijn veel Indiase gerechten vegetarisch.

Zoveel verschillen met een belangrijke overeenkomst 
Dat de Indiase keuken divers is moge duidelijk zijn. Toch zorgen rijst, aardappelen, groenten en verse kruiden voor een belangrijke overeenkomst, dit is namelijk de basis voor gerechten. Vanuit hier kan worden gevarieerd en dat gebeurd dan ook maximaal. Neem ‘garam masala’ een typisch geroosterd specerijen mengsel in poedervorm, maar per regio kan de samenstelling verschillen. Maar altijd zorgt het ervoor dat gerechten mooi op smaak zijn en dat hoeft helemaal niet pittig te zijn!

Noord, Oost, Zuid, West 
Elke windstreek een andere keuken. Gerechten uit de Noord-Indiase keuken zijn milder van smaak dan die uit het Zuiden. Verse visgerechten komen van oorsprong uit het westen. Vis wordt bereid met diverse kruiden of in een kokoscurry. De Zuid-Indiase keuken is het meest pittig.

Wie kent ze niet?
Misschien zegt het je wel wat typische Indiase gerechten, zoals ‘palak paneer’ of ‘aloo gobi’. Of toch niet? Een aantal basisingrediënten wordt veel gebruikt in de Indiase keuken en als je de benaming weet, weet je zo wat er wordt bedoeld. Zoals ‘palak’ = spinazie, ‘aloo’ = aardappel en ‘gobi’ = bloemkool. Denk ook aan ‘ghee’; geklaarde boter waarmee wordt gekookt, ‘tikka masala’; gekruide saus waarin vlees wordt geserveerd en ‘tandoori’; uit de oven geserveerd vlees.

Keuzestress
Ayurveda is een Indiase levensleer, het woord betekent letterlijk ‘kennis of wetenschap van het leven’. Door middel van de Ayurvedische leer zijn veel gerechten tot stand gekomen. De leer stelt dat elke maaltijd uit 6 smaken dient te bestaan: zoet, zout, zuur, bitter, scherp en wrang, net als dat natte gerechten moeten worden afgewisseld met droge gerechten. Dat zorgt voor een gebalanceerde smaak en veel geur.

Zo is een Indiase maaltijd amper een op zichzelf staand gerecht. De combinatie van verschillende items maakt een gerecht compleet. Dit wordt ook wel ‘thali’ genoemd. Je kunt hierbij denken aan warme gerechten met groenten en eventueel vlees of vis, geserveerd met rijst, naan of chapati, chutney en ‘raita’; yogurt sausje. En dat scheelt een hoop bij het kiezen, want je proeft zo van alles wat!

Voor de lekkere trek en snelle hap biedt de Indiase keuken ook tal van mogelijkheden (met variatie van dien), zoals ‘samosa’; deeg driehoekje met aardappel. En streetfood uit Mumbai is ook ongekend populair, zoals ‘vada pav’; een kruidig aardappelkoekje op een wit kadetje. Je likt je vingers erbij af!

"They say 'you love it or you hate it'. En ik zeg dat de Indiase keuken zoveel te bieden heeft dat er voor elke smaak plezier aan te beleven valt. Een oorsprong door leerwijze maakt deze keuken bijzonder. Eten wat goed voor je is en als dat ook nog smakelijk blijkt te zijn is dat win-win. Neem van mij aan, proef en ervaar!"

Cater Collective heeft een aantal cateraars geselecteerd om mee samen te werken:

Blog

Mysterie: samosa

Sommige producten of eetgewoonten vind je terug over de hele wereld. Zo ook de samosa. Maar waar komt dat nou echt vandaan?

25 Oct, 2019

Kookworkshop: Indiaas ayurvedisch en vegan

Spice Trip with Paulami verzorgt verrassende kookworkshops om kennis te geven van Indian homecooking. Lees hier mijn ervaring!

01 Oct, 2019

Mysterie: roti

Sommige producten of eetgewoonten vind je terug over de hele wereld. Wat is roti dan eigenlijk? Of wat is roti allemaal?

20 Sep, 2019