Irakese eetcultuur

Centraal gelegen in het Midden-Oosten vind je Irak. De rivieren Eufraat en Tigris doorkruisen het land en zijn van grote invloed in de geschiedenis van dit land. Maar er is meer te vertellen over de zogenoemde ‘bakermat van de beschaving’. De levendige keuken van Irak is waarvan de oudste recepten in kleitabletten geschreven gevonden zijn, ver voor Christus. Neem jij een kijkje in de Irakese keuken met ons?

Tweestromenland
Het huidige Irak is zo ongeveer wat vroeger bekend stond als Mesopotamië. Letterlijk vertaald betekent dit ‘tussen de rivieren’, hierin spelen Eufraat en Tigris de hoofdrol. Beide rivieren stromen in het Noorden het land binnen en gaan dwars door het land heen om vervolgens zuidelijk samen te komen en uiteindelijk te monden in de Perzische golf. Mesopotamië omvatte ook (kleinere) delen van het huidige Syrië, Turkije en Iran. De rivieren zorgden voor vruchtbare grond in het gebied. Landbouw, veeteelt, jacht en visserij vormden de basis van het economisch leven. Producten van eigen land waren voornamelijk gerst, tarwe, rijst, dadels, pistachenoten, ui, sesam, bonen, appels, citrus- en steenvruchten.

Recepten op kleitabletten
Uit Mesopotamië komt de oudst uitgevonden schrift (ruim 3000 v. Christus). In de tempels waar stadsbestuurders woonden werd in de kelder gekookt voor religieuze feesten. Kleitabletten die teruggevonden zijn in oude ruïnes tonen recepten uit deze periode. Dit mogen de eerste kookboeken ter wereld worden genoemd! De geavanceerde beschaving zorgde voor het ontstaan van diverse kunstvormen, waaronder ook culinaire kunsten. Een van de drie opgegraven spijkerschrift kleitabletten geschreven in 1700 voor Christus toont 24 recepten voor stoofpot. Hierin zijn ingrediënten terug te vinden als: vlees, prei, ui, knoflook en kruiden en specerijen zoals kassie (soort kaneel), komijn, koriander, munt en dille.

Islamitische gouden tijdperk
De periode van de 8e tot 16e eeuw is zeer belangrijk geweest voor het Midden-Oosten. Aangezien de aanwezige rivieren niet goed bevaarbaar waren, werd transport over zee ontwikkeld. Dit zorgde voor een enorme stimulans van handel. Het hedendaags Irak had hiervoor een strategische positie aan de Perzische Golf. Bagdad bloeide als handelsstad doordat handelswegen tussen Azië en Europa via Bagdad gingen. De grote havenstad Basra aan de Perzische Golf zorgde voor een goede verbinding met de Indische Oceaan. Zo kwamen belangrijke zeeroutes vanuit Oost-Afrika en Zuid-Azië bij Bagdad samen. De Irakese keuken is in deze periode verder verrijkt.

Timman
Rijst in het Iraaks is timman en dit is niet zomaar een willekeurige soort. De langkorrelige korrel is heilig. Hiermee worden diverse gerechten bereid. Van fluweelzachte stomende rijst tot hkaka, waarbij de rijst gedeeltelijk als een koek wordt aangebakken. Alles komt aan op perfectie en aan smaken geen gebruik, gebruik van verse en gedroogde kruiden zijn de echte smaakmakers van gerechten met rijst.

Palet van smaken
De Irakese keuken heeft zoveel te bieden, ook door enkele invloeden van haar buurlanden. Een Irakese maaltijd bestaat uit verschillende gerechten die tegelijkertijd worden geserveerd. Het samen delen en eten is een belangrijk deel van de cultuur. Ook in Irak zijn ‘mezza’ niet weg te denken. Bekende gerechten zijn onder andere: maqluba; een braadpan met aubergine bekleed en gevuld met rijst en voor het serveren wordt de braadpan op z’n kop gezet waardoor het als een soort taart geserveerd wordt. Masgouf; langzaam gegrilde zoetwatervis. En dolma; wat letterlijk gevuld betekent en dat gaat veel verder dan alleen in wijnbladeren gerolde rijst. Wanneer dolma wordt geserveerd verwacht dan een uitgebreide maaltijd met verschillende groenten gevuld met rijst, bulgur, vlees en heel veel kruiden.

"Een keuken met zo'n rijke geschiedenis vind ik interessant. Als recepten koken altijd al een onderdeel geweest is van de samenleving, dan zegt dat veel over de waarde van eten. Daarbij waardeer ik het eten nog meer, wanneer ik er verhalen bij te horen krijg!"

Cater Collective heeft een aantal cateraars geselecteerd om mee samen te werken:

Blog

Tips: Netflix voor food en culture lovers

Blijvend nieuwsgierig naar culinaire diversiteit, pik ik van alles op om met jou te delen. Dit keer aandacht voor: Netflix voor food & culture lovers!

17 Oct, 2019

Mysterie: mezze

Sommige producten of eetgewoonten vind je terug over de hele wereld. Maar hoe zit dat nou eigenlijk met mezze?

22 Aug, 2019