Maleisische eetcultuur

Wuivende palmbomen, tropische regenwouden, vers fruit van het land en eetstalletjes met knisperende sateetjes. Maleisië heeft het allemaal. Gelegen in Zuidoost Azië met Kuala Lumpur als hoofdstad, heeft het veel meer te bieden dan alleen een fantastische reisbestemming. De wereldkeuken van Maleisië is het ontdekken waard!

Handel en migratie
De Straat van Malakka is de zeestraat tussen West-Maleisië en Sumatra (Indonesië). Terug in de tijden werden hier allerlei producten, kruiden en specerijen verscheepten tussen landen als China en India. Het behoort bij een van de belangrijkste scheepvaartroutes ter wereld en is van grote invloed geweest op Maleisië. Zo ook de komst van de islam gevolgd door de Portugezen, Nederlanders en Britten. Tijdens deze laatste kolonisatie kwamen er veel Chinezen en Indiërs (Sri Lanka en Pakistan) naar Maleisië die nog altijd een (groot) deel van de lokale bevolking uitmaken. Meer dan een kwart van de bevolking is niet van origine Maleis.

Melting pot
Zo is de Maleisische keuken zeer gevarieerd door de verschillende etnische achtergronden van de bevolking. De lokale gerechten smelten samen met de Chinese, Indiase, Arabische en Portugese smaken. Net als in veel andere Aziatische landen speelt eten een belangrijke rol in Maleisië. Omliggende landen beïnvloeden dan ook de keuken. Zo proef je in het noorden ook Thaise en in het zuiden Javaanse invloeden.

Nonya of Nyonya
Een mooie versmelting tussen culturen en tradities is de Nonya of ook wel Nyonya keuken. De Peranakan, afstammelingen uit huwelijken tussen Chinezen en Maleisiërs, ontwikkelden een heel eigen cultuur, waarbij ze het beste van beide culturen verenigden. Nonya betekent letterlijk vrouw. De Nonya-keuken kenmerkt zich door Maleise kruiden zoals ‘jeruk purut’; limoenblaadjes, ‘sereh’; limoengras, ‘trassi’; garnalenpasta en veelvuldig gebruik van kokosmelk. Gecombineerd met typisch Chinese ingrediënten zoals gember, sojasaus en varkensvlees, zorgt het voor een lokale interculturele keuken.

Smaakmakers
In de gerechten uit de Maleisische keuken draait het allemaal om de kruiden. De basis is simpel en bestaat vaak uit rijst, noedels(soep), groenten en soms vlees. In de keuken van de moslims zal je geen varkensvlees aantreffen overigens. Dan komt het toch echt aan op kruiden, onmiskenbaar zijn koriander, komijn, venkelzaad, kardemom, steranijs, kaneel en kruidnagel. Met de toevoeging van ingrediënten zoals tamarinde, kemirinoten, pinda’s, santen (kokos), ketjap manis (zoete sojasaus) en palmsuiker wordt de maaltijd compleet. En dat zorgt altijd voor een mooi en divers smaakpalet!

The best for last
Geloof het of niet, we hebben echt ‘the best for last’ gehouden. Dat is namelijk de allerlekkerste satay die je smaakpapillen doen prikkelen. De Maleise saté wordt heerlijk knapperig geroosterd en is sappig tegelijk. Je eet het met verse pindasaus inclusief pindastukjes. Ongewoon hemels. Zo lekker daarvan wil je blijven eten. En als het voor je wordt geserveerd op een bananenblad, waan je je toch in de Tropen?

Je hoort het, de Maleise keuken is een groot feest.

"Wat ik bijzonder vind aan de Maleisische keuken is het interculturele karakter. Smaakvol wordt duidelijk dat een eetcultuur in beweging blijft. Het proeven van de samenkomst van culturen en hetgeen dat lokaal voor handen is. Maleisië is niet alleen tropisch maar zo proeft het bovenal!"

Cater Collective heeft een aantal cateraars geselecteerd om mee samen te werken:

Blog

Mysterie: dumpling

Sommige producten of eetgewoonten vind je terug over de hele wereld. Zo ook de dumpling. Maar waar komt dat nou echt vandaan?

23 Dec, 2019

Tips: multiculinaire kookboeken

Blijvend nieuwsgierig naar culinaire diversiteit, pik ik van alles op om met jou te delen. Dit keer aandacht voor: multiculinaire kookboeken van 2019!

25 Nov, 2019

Mysterie: roti

Sommige producten of eetgewoonten vind je terug over de hele wereld. Wat is roti dan eigenlijk? Of wat is roti allemaal?

20 Sep, 2019