Marokkaanse eetcultuur

Marokko, het land van duizend-en-een-nacht, hammam, tajines, couscous en dadels. Het heeft een prachtige ligging in Noord-Afrika, grenzend aan de Middellandse Zee en de Westelijke Sahara. Het diverse landschap en het aangename klimaat proef je met al je zintuigen terug in de Marokkaanse keuken!

Plaats van de ondergaande zon
Oorspronkelijk behoorde Marokko het tot het oude ‘Maghreb’ samen met Tunesië, Mauritanië, Algerije en Libië. De betekenis van Maghreb is ‘plaats van de ondergaande zon’. In Marokko is dat ook echt het geval met haar meest westelijke ligging. De Berbers zijn de oorspronkelijke bevolking. Later kwamen ook Arabieren, Spanjaarden en Fransen achtereenvolgens het land beheersen. De Marokkaanse keuken kent daardoor unieke smaken met zowel Afrikaanse, Arabische en Europese komaf.

Culinair erfgoed
Met de Berbers mogen wij heel blij zijn. Zij hebben de overheerlijke couscous geïntroduceerd, het basisgerecht van de Marokkaanse keuken. De keuken is in het verleden ook beïnvloed door omringende landen en de komst van andere volkeren. Zo hebben de Arabieren brood, peulvruchten en specerijen (komijn, koriander, saffraan, kurkuma, kardemom, kaneel, peper, gember en munt) geïntroduceerd. En rondtrekkende stammen brachten dadels en melk mee, terwijl vanuit Andalusië olijven en citroenen zijn komen overwaaien.

Lokaal goed
Het land met haar warme klimaat heeft zelf ook veel te bieden, denk aan sinaasappel, granaatappel en gedroogd fruit. Ingrediënten die je zult terug vinden in gerechten. Daarnaast staan kruiden en specerijen centraal in de Marokkaanse keuken, waarbij de gerechten zelden pittig zijn. Het bekendste en lekkerste kruidenmengsel is ‘ras el hanout’. Dat betekent letterlijk ‘het hoofd van de winkel’, ofwel de beste kruidenmix die je kunt kopen bij de kruidenier. Mis ‘m niet!

Twee hoofdrolspelers
Couscous en tajine spelen de glansrijke hoofdrol in de Marokkaanse keuken. Couscous wordt traditioneel bereid volgens een langzaam liefdevol proces van kneden, mengen, stomen en op schudden totdat het tot een luchtig geheel vormt. Meestal wordt het geserveerd met vlees, kip, vis of groenten en aan fijne kruiden ontbreekt het niet.
En dan de tajine! Een stoofpot waarin alles langzaam suddert zodat de smakelijke kruiden en ingrediënten in elkaar overvloeien. Een ideaal gerecht om te delen met een grote groep. Er zijn diverse soorten tajine gerechten zoals ‘kefta’; gehaktballetjes in tomatensaus en ei en ‘mrouzia’; lamsvlees met gedroogde abrikozen, pruimen en amandelen. Met aandacht en geduld bereid voor het beste resultaat. Het fijne van de tajine is dat er eindeloos gevarieerd kan worden met ingrediënten, zo is er voor elke smaak een favoriet!

Nog meer sterren
Zoveel sterren als de hemel telt, heeft de Marokkaanse keuken aan sterren in petto. Neem ‘b’stilla’; een kippastei van filodeeg, ‘besara’; spliterwtensoep en ‘harira’; kruidige tomaten peulvruchten soep. Qua deewaar en patisserie kan je ook je lol op in deze keuken. En vergeet niet een dampende verse munt thee. Zo zie je maar weer dat kruiden in alle facetten uit de Marokkaanse keuken terug komen. En dat maakt het ook zo bijzonder smakelijk!

"In Marokko begon mijn fascinatie voor andere (eet)culturen en mensen. Een ontmoeting bij een local thuis voor een spontaan diner, gaf mij de ultieme ervaring van Marokko en haar keuken. In contact met mensen en door het proeven van eten leer je zoveel over andere culturen. En dat is te mooi om niet voor open te staan!"

Cater Collective heeft een aantal cateraars geselecteerd om mee samen te werken:

Blog

Chef's kitchen: Mina Abouzahra

Maak kennis met de cateraars uit de Cater Collective community. Deze week in de spotlight: Mina Abouzahra.

11 Dec, 2019

Mille épices: ras el hanout

Uit het Frans vertaald; duizend specerijen. Dat zet je zintuigen in werking. Zien, ruiken, voelen, proeven! Deze week aandacht voor: ras el hanout!

13 Nov, 2019

Tips: Netflix voor food en culture lovers

Blijvend nieuwsgierig naar culinaire diversiteit, pik ik van alles op om met jou te delen. Dit keer aandacht voor: Netflix voor food & culture lovers!

17 Oct, 2019