Pakistaanse eetcultuur

Van kleurrijke gewaden, prachtige gebergtes, frisse watervallen, straatverkopers met houten karren, tot aan moskeeën en oude kastelen toe. Pakistan heeft een rijke cultuur en historie. Iets wat je terug proeft in de keuken, dat wordt smullen!

Een eigen staat
Pakistan ligt in Zuid-Azië en grenst aan onder andere India en Afghanistan. Tot 1947 vormde Pakistan samen met India en Bangladesh de Brits-Indië kolonie. Na de onafhankelijkheid van Pakistan en India, zijn miljoenen moslims naar het nieuwe Pakistan getrokken. Tegelijkertijd vertrokken miljoenen hindoes en sikhs naar India. De kolonisatie heeft voor een grote uitwisseling van ingrediënten en natuurlijk ook overheerlijke gerechten gezorgd.

Smulpapen
Als er iets belangrijk is in Pakistan, dan is het eten. Met meer dan 15 verschillende etnische groepen in Pakistan zijn er grote verschillen in gewoontes en dus ook in de keuken. Punjabi is de grootste groep, daarnaast zijn er ook onder andere Sindhis, Kashmiris, Baloch, Pashtuns, Hazaras en Makranis. Eén ding hebben ze gemeen, ze houden allemaal van lekker eten. En hoewel veel gerechten overeenkomen, heeft elke groep zo haar eigen specialiteiten en variaties. Verwarrend of verrassend?

Favoriete gerechten
All time favourite is biryani - ook bekend als biriyani of biriani - het populaire rijstgerecht op smaak gebracht met veel kruiden. Oorspronkelijk meegebracht uit het Indiase subcontinent. Dit smakelijke gerecht doet het wereldwijd goed door enerzijds de eenvoud en toch de rijke smaken. Pittig hoeft het zeker niet te zijn! Pakistaanse hoofdgerechten zijn verser dan vers. Vaak bestaat uit het uit rijst, groenten, (lams)vlees met diverse curry’s. Bijvoorbeeld ‘saag gosht’; spinaziecurry met lamsvlees. En neem nou ‘pakora’; aardappel, ui, groente en/of kip in een jasje van kikkererwtenbeslag. Een lekkere snack om te dippen in een koriander-chutney. Een absolute smaakmaker en perfect als borrelhapje.

Zuiver zuivel 
Enorm belangrijk rol is weggelegd voor zuivel in de Pakistaanse keuken. ‘Ghee’; geklaarde boter en yoghurt wordt veel gebruikt bij de bereiding van curry’s. Maar ook dipjes bij de curry’s worden hiervan gemaakt. Geluk is er altijd iets om mee te dippen zoals naan of chapati.

Rijk aan kruiden 
Door de uitwisseling van gerechten met India en Pakistan is er een eigen Pakistaanse keuken ontstaan. Specerijen zoals kardemon, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, zwarte en rode peper, komijnzaadjes, laurierblaadjes en kurkuma zijn niet te missen in de gerechten. Ook bekend uit de Indiase keuken is ‘garam masala’, letterlijk vertaald als ‘pittige specerijenmix’. Het is een mengsel van onder andere zwarte peper, komijn, kaneel, kardemom, kruidnagel en laurier. Hoewel pittig bij deze specerijen niet echt op z’n plaats is, smakelijk is het zeker wel!

Zoetsappig
Karachi is de grootste stad van Pakistan en hiermee ook de foodcapital van het land. Er is aan zoetigheid geen gebrek. Een van de bekendste gerechten is ‘halwa puri’, een zoete favoriet dat als ontbijt of brunch gegeten wordt. Het is gemaakt van bloem, griesmeel of wortelen met suiker en noten. Dat is halwa met een chapati (poori) van fijne bloem, dat goudbruin gebakken is in hete olie. Wil je een typisch gerecht van Pakistan proberen, dan is dat zeker een must-try.

"Het onbekende leren kennen. En er dan ervaren dat het helemaal niet zo onbekend is. Dat was mijn kennismaking met de Pakistaanse (eet)cultuur. Interesse en nieuwsgierigheid overwinnen en verruimen je kennis. En dat smaakt naar meer!"

Cater Collective heeft een aantal cateraars geselecteerd om mee samen te werken:

Blog

Mysterie: samosa

Sommige producten of eetgewoonten vind je terug over de hele wereld. Zo ook de samosa. Maar waar komt dat nou echt vandaan?

25 Oct, 2019

Tips: Netflix voor food en culture lovers

Blijvend nieuwsgierig naar culinaire diversiteit, pik ik van alles op om met jou te delen. Dit keer aandacht voor: Netflix voor food & culture lovers!

17 Oct, 2019