Surinaamse eetcultuur

Rijk aan tropisch regenwoud, prachtige bergen, bananen plantages en grenzend aan zee. Suriname is gevormd tot een multiculturele samenleving door een rijke geschiedenis. En je raad het al: uit deze mengeling is er een unieke Surinaamse keuken geboren.

Nederlandse kolonie
Suriname is een land gelegen aan de noordkust van Zuid-Amerika. De oudste bewoners zijn de Indianen. Totdat de Europeanen aan land kwamen. Van 1667 tot 1954 was Suriname een kolonie van Nederland en 1975 is een belangrijk jaar, want toen werd Suriname onafhankelijk. De Surinaamse bevolking bestaat dan ook uit diverse etnische groepen die elk hun eigen gewoontes en gebruiken met zich meebrachten.

Invloeden in de keuken
De Surinaamse keuken is echt een ‘fusion’ keuken te noemen. Door de jaren heen kwamen de Engelsen, Nederlanders, Portugezen en Duitsers het land binnen en brachten arbeiders uit Afrika, China, India en Indonesië met zich mee. Ze gebruikten elkaars ingrediënten en recepten. Bekende gerechten zijn dan ook echt fusion te noemen, zoals roti afkomstig van de hindoestanen uit India, pom afkomstig van de Joodse creolen en diverse rijst gerechten van de Indiërs uit Indonesië.

Famous food
Maar wat zijn die typisch Surinaamse gerechten eigenlijk? ‘Roti’; een pannenkoek van spliterwten en bloem, traditioneel gebakken op een zogenoemde roti plaat. Roti als gerecht wordt geserveerd met kousenband, aardappelen, eieren, chutney en diverse soorten vlees (kip, eend of schaap). Alles is op smaak gebracht met het Surinaamse kruidenmengsel ‘masala’. Dan heb je ‘pom’; ovenschotel van de wortelknol tayer, met kip en zoutvlees, geserveerd met rijst en een pasteitje. En tot slot bami en ‘moksi alesi’; letterlijk betekent het gemengde rijst en het kent tal aan varianten. Deze gerechten worden veelal geserveerd met kip of rundvlees en groenten.

Iedereen is welkom
Als er iets belangrijk is voor Surinamers dan is het genieten van lekker eten en vooral met elkaar. Gastvrijheid staat voorop en dat uit zich in pannen vol met eten. Naast de wereldberoemde gerechten wordt er ook veel soep gemaakt. Natuurlijk heeft de Surinaamse keuken haar eigen bijzondere recepten zoals de pindasoep, creoolse cassave soep en ‘saoto soep’; Indische soep met rijst, kip, gebakken uitjes en ei.

Onmisbare ingrediënten
Naast roti, rijst en aardappelen zijn er nog meer producten die onafscheidelijk met de Surinaamse keuken zijn verbonden. Zoals cassave, een wortelknol, die terug komt in soep, als chips en ook in de Surinaamse klassieker ‘bojo’; een sponsachtige cake. Wat denk je van bananen, onder andere gebruikt voor ‘baka bana’; in deeg gebakken banaan. En andere veel gebruikte ingrediënten zijn ‘zoutvlees’; gepekeld rundvlees en ‘bakkeljauw’; gezouten en gedroogde kabeljauw. In het traditionele recept ’heri heri’; aardappelen, cassave, bananen met wat gezouten vis, komen al veel van deze ingrediënten samen. Zo heb je Suriname op je bord. Het is absoluut het proberen waard!

Additives
Om het eetfestijn compleet te maken, wordt ook allerlei chutney en pekel waar gemaakt. Ja, echt alles wordt zelf gemaakt, het liefst in grote aantallen zodat het altijd op voorraad is. Denk aan gepekelde komkommer, homemade satésaus en pikante chutney van Madame Jeanette. Daarmee bedoelen wij niet die lieve Surinaamse tante, maar de ó zo spicy peper. De echte waaghals gaat hiervoor, maar als je het overslaat zal je daar absoluut niet op worden aangekeken.

Wij zijn gek op de Surinaamse keuken, wat denk jij ervan?

"De hoeveelheid aan kleur op je bord maakt Surinaamse gerechten zo geliefd door mij. Ik zie het echt als Soul Food. De diversiteit maakt dat je nooit uit geproefd raakt en met de bijkomstige gezelligheid wil je dat ook niet!"

Cater Collective heeft een aantal cateraars geselecteerd om mee samen te werken:

Blog

Mysterie: samosa

Sommige producten of eetgewoonten vind je terug over de hele wereld. Zo ook de samosa. Maar waar komt dat nou echt vandaan?

25 Oct, 2019

Mysterie: roti

Sommige producten of eetgewoonten vind je terug over de hele wereld. Wat is roti dan eigenlijk? Of wat is roti allemaal?

20 Sep, 2019