Syrische eetcultuur

Een rijke historie, een eeuwenoude beschaving en hedendaags in het nieuws. Inmiddels wereld bekend en veelal negatief belicht. Dat doet absoluut geen eer aan de bevolking en haar rijke keuken. Denk aan exotische kruiden gecombineerd met slechts een paar ingrediënten. Zo worden jouw zintuigen geprikkeld met de heerlijkste geuren, mooiste kleuren en smaken uit het Midden-Oosten. Om precies te zijn uit Syrië.

Een strategische ligging
Syrië behoort tot het oude Levant, wat letterlijk Morgenland betekent. Dit gebied aan de oostelijke Middellandse Zee bestond ook uit de landen die wij van de de dag kennen als Israël, Jordanië, Libanon, Palestina en een deel van Turkije. De hoofdstad van Syrië is Damascus en dit is naar zeggen de oudste bewoonde stad van de wereld. Daarbij lag deze stad op de zijderoute en maakte onderdeel uit van belangrijke handel in waren. Al met al is de ligging van Syrië van invloed geweest op haar keuken. De keuken is een mengelmoes vanuit diverse culturen. Vanuit het Levant beïnvloed door Libanese, Jordanese en Palestijnse eetculturen, en later, toen het onderdeel was van het Ottomaanse Rijk, ook door de Turkse keuken. De handel die over de zijderoute werd gevoerd zorgde voor de komst van talloze exotische kruiden en specerijen.

Sharing is caring
Voor Syriërs is eten een belangrijk onderdeel van hun nationale identiteit. Syriërs houden ervan om hun tafel feestelijk aan te kleden met salades en ‘mezze’, een combinatie van allerlei kleine gerechtjes zoals veel rondom de Middenlandse Zee gegeten wordt. Bekende gerechten uit het Midden-Oosten komen ook terug in de Syrische keuken. Denk hierbij aan ‘hummus’; gepureerde kikkererwten en ‘tabouleh’; peterselie-bulgur salade. Maar Syrië kent ook veel eigen gerechten zoals ‘moutabal’; aubergine tahin dip, ‘muhammara’; paprika-walnoot-granaatappel dip, ‘mujadara’; rijst met linzen en gekarameliseerde ui en ‘molokhia’; spinazie-achtige salade. Zo staat een tafel dus snel vol met heerlijke gerechten. Om zelf op te scheppen, met elkaar te delen en zelf te pakken waar je zin in hebt.

Favoriete gerechten
Groente is het hoofdingrediënt in de Syrische keuken. Het komt terug in vele ‘mezze’, salades en rijstgerechten. Voor speciale gelegenheden worden ook vleesgerechten gemaakt. Bijvoorbeeld ‘lahmeh bekara’; lamsgehaktballetjes met kersensaus. Het meest populaire gerecht is ‘kibbeh’. In de basis is het een snack van deeg gemaakt van bulgur gevuld met (lams)gehakt, ui, knoflook, pijnboompitten en peterselie. Maar de kibbeh kent nog veel meer varianten. Syrië telt maar liefst 17 verschillende soorten kibbeh. Ze verschillen in vorm, geserveerd als taart of in balletjes. En qua ingrediënten kan het alle kanten opgaan. Soms wordt het deeg bijvoorbeeld van aardappel of pompoen gemaakt, of wordt er gevarieerd met de vulling.

Wie zoet is..
Syriërs zijn absolute zoetekauwen. Zo kan men de dag beginnen met het ontbijtje ‘memounia’; een zoete griesmeelpap met rozenwater. Men draait de hand niet om voor een tal van zoete desserts. Deze zitten boordevol noten, room, dadels of kaas. Een voorbeeld is het toetje Halawat el Jibn, wat bestaat uit Syrische kaasrolletjes. En net zoals de andere landen in het Midden-Oosten is de felbegeerde baklava ook hier een grote favoriet. Probeer het eens zelf en geniet van deze smaakvolle keuken!

"Waar ik eerst niets over Syrië wist, ken ik de cultuur nu in geur en kleur. Dat komt door het lekkere eten dat ik heb mogen proeven. Maar bovenal door de verhalen die daarbij komen. Het is hartverwarmend om mensen vol trots te horen praten over hun Syrië. En eten is daarbij een verbindende factor!"

Cater Collective heeft een aantal cateraars geselecteerd om mee samen te werken:

Blog

Chef's kitchen: Syrianjoy

Maak kennis met de cateraars uit de Cater Collective community. Deze week in de spotlight: cateringbedrijf Syrianjoy van Abeer en Mo.

02 Nov, 2019

Mysterie: mezze

Sommige producten of eetgewoonten vind je terug over de hele wereld. Maar hoe zit dat nou eigenlijk met mezze?

22 Aug, 2019