Taiwanese eetcultuur

Een eiland met een prachtige natuurgebieden, bruisende steden en een rijke cultuur. Natuurlijk gaat het hier over Taiwan, ook wel Republiek China genaamd. Politieke onrust heerst nog altijd over de al dan niet onafhankelijkheid van (Volksrepubliek) China. Gelukkig heeft Taiwan genoeg te bieden om haar keuken er tot een te maken die je echt wilt leren kennen!

Aboriginals van Formosa
In de tijd van de VOC stond Taiwan bekend als Formosa. De oorspronkelijke bewoners zijn Austronesische stammen, verwant aan de bevolking van de Filipijnen. Met de komst van de eerste Chinezen (voornamelijk Hakka) op het eiland in de 17e eeuw volgden vele huwelijken. De verandering van de samenstelling van de bevolking werd ingezet. Tot aan de Tweede Wereldoorlog werd er zowel door China als Japan beslag gelegd op Taiwan. Invloeden uit verschillende regio’s in Azië hebben Taiwan gemaakt tot wat het nu is.
 

Bloeiende economie
Hoewel Taiwan oorspronkelijk een agrarische samenleving was met suikerriet en rijst als belangrijkste landbouwgewassen, werd er onder Japans regime gezorgd voor een modern economische groei. Investering in opleiding zorgde voor stijging van de productie en daarmee ook voor de inkomsten van de bevolking. Lokale industrie werd opgezet door de bouw van fabrieken om zo in de eigen behoefte van het land te kunnen voorzien. De grootste groei vond plaats in de 20e eeuw en maakt van Taiwan een weinig afhankelijke staat met een bloeiende economie.

Taiwanese keuken
De Taiwanese is uniek in z’n soort. Toch wordt er vaak een vergelijking getrokken met de Chinese keuken. De invloeden zijn er absoluut en dat is een groot genot. Net als die van Japan. De prachtige ligging van Taiwan als eiland omringd door zee maakt dat vis en schelpdieren veel worden gebruikt in de keuken. Het tropische klimaat zorgt voor verse groenten en fruit van eigen land. Nog altijd is de productie van rijst belangrijk voor Taiwan, er gaat dan ook geen maaltijd voorbij waarbij dit niet geserveerd wordt.

Noedels met rundvlees is een zeer geliefd gerecht, hoewel niet onder de boeddhisten. Maar vegetarische en veganistische gerechten zijn ook niet weg te denken, vaak met tofu als prachtige hoofdrolspeler.
 

Bubble Tea
De productie van thee is groot in Taiwan en heeft een werelds bereik. De laatste jaren is er een opvallende trend bijgekomen door het fotogenieke karakter. Wie kent Bubble Tea niet? Het is een combinatie van thee, melk, siroop en tapioca balletjes (cassave). De thee heeft z’n naam te danken aan die tapioca balletjes en juist die zorgden voor het bijzondere effect van dit drankje. De balletjes zijn klein genoeg om via een (dik) rietje naar binnen te slurpen!

"Als groot liefhebber van Aziatisch eten, word ik enorm enthousiast van de specialiteiten uit Taiwan. De invloeden uit China en Japan zijn de perfecte combinatie. En het gebruik van producten van land (en zee) zorgt voor versheid en vele vegetarische opties!"

Cater Collective heeft een aantal cateraars geselecteerd om mee samen te werken:

Blog

Mysterie: dumpling

Sommige producten of eetgewoonten vind je terug over de hele wereld. Zo ook de dumpling. Maar waar komt dat nou echt vandaan?

23 Dec, 2019

Tips: Netflix voor food en culture lovers

Blijvend nieuwsgierig naar culinaire diversiteit, pik ik van alles op om met jou te delen. Dit keer aandacht voor: Netflix voor food & culture lovers!

17 Oct, 2019