Turkse eetcultuur

Bij Turkije denk je aan uitgestrekt landschap, een prachtige ligging aan de Middellandse zee en de toegangspoort van West naar Oost, het kan niet anders dat je dat terug proeft in de keuken!

Oost, West, Turkije op z’n best
Schiereiland Turkije ligt grotendeels in Azië en voor een luttele 3% in Europa. Door de eeuwen heen is een stempel gedrukt op de Turkse keuken door diverse culturen die onderdeel uitmaakten van het Ottomaanse Rijk. Zoals Griekenland en landen uit het Midden-Oosten. Constantinopel, tegenwoordig bekend als Istanbul, diende als belangrijke handelspost voor zowel handel over land als zee. En specerij was een belangrijk handelswaar, die je nu nog terug proeft in Turkse gerechten, je begrijpt het al: dat belooft een mix van veel goeds.

Keukenprinsen
De Ottomanen waren echte smulpapen: goed en lekker eten stond centraal. Met dank aan de sultans van het Ottomaanse Rijk hebben verfijnde gerechten hun intrede gedaan. Een sultan roerde overigens niet in eigen pan, maar zorgde voor de allerbeste koks in zijn paleis die elk nieuwe gerechten met zich meebrachten. Inspiratie haalden zij over de grens uit de Perzische, Arabische en West-Europese keukens. Dit zorgde voor een enorme mengelmoes aan gerechten die tot op de dag van vandaag nog centraal staan in de Turkse keuken.

Delen en vermenigvuldigen
Turkse gerechten worden bij voorkeur gedeeld, net als in het Midden-Oosten komt mezze veel voor. Variatie aan kleine gerechtjes, voornamelijk met veel groenten. Denk hierbij aan: dolma (in wijnbladeren gerolde rijst) en börek (in deeg gerolde spinazie en of witte kaas). Sarma is minder bekend, maar betekent letterlijk ‘opgerold’, hiervoor wordt een blad van snijbiet of andere groenten gebruikt om rijst en eventueel vlees in op te rollen. Dat rollen gaat in een razend tempo en als je even niet oplet dan is de hoeveelheid driemaal vermenigvuldigd. Kleine porties, nee daar doen Turkse keukenprins(ess)en niet aan!

Reuze bekend
‘Pide’, beter bekend als Turks brood, komt terug bij zowat elke maaltijd en kent vele varianten. Er wordt flink op los gebakken om heerlijk (gevuld) brood te bereiden. En daarmee zijn wij al goed bekend geraakt in Nederland. Net als ‘kebab’. Of toch niet? Want van origine is kebab gekruid vlees op een spiesje, nog altijd veel voorkomende in de Turkse keuken. Niet te verwarren met dat ene broodje. Ook ‘köfte’, een gehaktstaafje, is populair en die je terug ziet komen in vele andere keukens, zoals die van de Grieken. En niet te vergeten ‘lahmacun’, wat een samenvoeging is van twee Arabische woorden: deeg en vlees. Turkse pizza wordt origineel niet opgerold en zonder (knoflook) saus geserveerd, want heeft al smaak genoeg van zichzelf!

Vers, verser, verst
Versheid van producten speelt een belangrijke rol in de Turkse keuken. Daarom wordt er vooral met producten van het seizoen gekookt. Gecombineerd met een juiste balans van diverse ingrediënten en de substantie (nat/droog, hard/zacht), zorgt dat voor culinaire sensatie. Dit zijn de belangrijkste geheimen van de Turkse keuken. Ingrediënten komen veelal van het land, zoals tomaten, paprika, aubergine, courgette en ook peper, sumac, kaneel en paprikapoeder. En niet te vergeten (Turkse) yoghurt.

Wit goed
Het woord yoghurt komt van het Turkse ‘yogun’ dat dik betekent en ‘yogurmak’ dat voor kneden staat. Oorspronkelijk zorgden de nomadische volkeren voor yoghurt, door hun paardenmelk en later koeienmelk te fermenteren. Inmiddels komt het overal terug en veelal in of bij Turkse gerechten. Zo is een Turks eetfestijn compleet!  

"Een rijkelijke keuken met in Nederland soms een ondergewaardeerd imago. Als je kiest voor de verse gerechten door koks met liefde bereid, dan proef je pas echt de Turkse cultuur. Dat is er een met veel smaak en puurheid." 

Cater Collective heeft een aantal cateraars geselecteerd om mee samen te werken:

Blog

Mysterie: dumpling

Sommige producten of eetgewoonten vind je terug over de hele wereld. Zo ook de dumpling. Maar waar komt dat nou echt vandaan?

23 Dec, 2019

Kookworkshop: Turkse keuken van Nuriye

Nur culinair geeft een kijkje in de Turkse keuken met haar kookworkshops. En dat heb ik mogen ervaren. Lees hier mijn ervaring!

01 Dec, 2019

Mysterie: mezze

Sommige producten of eetgewoonten vind je terug over de hele wereld. Maar hoe zit dat nou eigenlijk met mezze?

22 Aug, 2019